fbpx

Singurătatea, boala secolului?

De Ilea Daniel
Trainer Persolog

     Din dorința de a mulțumi pe toata lumea (pentru că pe noi nu ne putem mulțumi niciodată) ajungem de multe ori să rămânem singuri sau sa ne simțim singuri. Pentru că tindem întotdeauna să le facem pe plac altora de frica sau de iluzia unui abandon. Trăim în anumite momente unele traume din trecut iar posibilitatea de a le înfrunta sau a le depăși nu o vedem de multe ori pentru că suntem preocupați să ne mințim pe noi înșine că totul va fi bine.

                Cine putem fi când nu vrem să fim ca ceilalți?

Oare singurătatea pe care o vedem dincolo de tiparul unei vieți trase la ,,xerox,, nu este chiar răgăsirea noastră? Devenim practic prizonierii propriei noastre fricii. Intrăm în relații fără să ne ,,rezolvăm,, propriile nesiguranțe,, , problemele noastre și ducem tot acel bagaj emoțional. Când suntem într-o relație acele probleme nerezolvate ies la suprafață și le vedem în celalalt, dar care de fapt sunt ale noastre.

Singuratatea are o conexiune puternica cu bolile psihice si fizice, iar intelepciunea poate fi un factor de protectie. Singuratatea, moderata sau severa, este simtita des de adulti, dar specialistii au descoperit ca exista trei perioade critice, si anume sfarsitul anilor 20, mijlocul anilor 50 si sfarsitul anilor 80

     În perioada aceasta de pandemie trăim sentimente de incertitudine, de singurătate, pentru că suntem obișnuiți să aparținem unui grup, unei societăți unei comunități. 

    Totuși oamenii de ștință au găsit o conexiune între singurătate și înțelepciune. Practic oamenii evaluați ca fiind ințelepți au un risc mai scăzut de a simți singuri….deoarece empatia, compasiunea, inteligența emoțională și imaginea de sine crescută sunt comportamente specifice oamenilor înțelepți.

   Realitatea este că prin cultura alfa ( independent, instărit, strălucitor, prin lucrurile proprii și prin zeci de vacanțe), acea cultura a societății actuale la care mai mult sau mai puțin cu toții tindem, ne putem  simțim mereu în concurență și adesea singuri. Creierul nostru nu este făcut să funcționeze așa, e nevoie să ne conectăm cu alte persoane pentru a  nu ne simți izolați și stigmatizați.

   Singurătatea vine la pachet cu o senzație de respingere sau izolare, de aceea o soluție pentru a ieși din acest impas, în contextul actual,  este o consiliere online alături de un specialist care să te ajute pentru redobândirea încrederii în sine.