fbpx
Delia Chifan

Delia Chifan

Psiholog, Consilier dezvoltare personală, trainer Persolog

 

     Nu de putine ori intrăm intr-o relatie cu multe proiectii despre noi in ochii celuilalt dar si cu multe așteptări. Înțelegem ideea de  cuplu doar ca pe o dorintă sau ca pe un statut social.

    De multe ori, o relație serioasă este un ,,must have,, în societatea actuală care ne face să ne ,,aruncăm,, într-o relație fără să constientizăm palierul contribuției noastre în ea. Atunci când realizezi ce trebuie să oferi se micșorează distanța între ,,mie ce îmi iese,,/ce ofer, dispar frustrările și  apare un echilibru în relație, apreciezi tot ceea ce e bun iar momentele de criză din relație le treci mai ușor.

    Într-o relație dorința de putere și control favorizează și blochează bunul mers al relației, se distruge tot potențialul de creștere al cuplului, deși amândoi privesc în aceeași direcție sfârșesc prin lupta între ei. Uneori,  ne uităm la doar ce oferă celălalt și  mai puțin la ceea ce putem noi oferi, iubirea este întotdeauna un sentiment în care este nevoie să investim permanent,  o construcție la care trebuie să participe ambii parteneri. O relatie sănătoasă este aceea in care  simti că  poti să crești și te dezvolti, fară a te simti descurajat sau  tras înapoi.

    De regulă relațiile bazate pe ceea  ce oferă celalalt, sunt sortite esecului, încă din fașă pentru că cel mai des se întâmplă, ca cel de la care se așteaptă cel mai mult la un moment dat, să isi dea seama de asta și   incepe să se simtă folosit.

     Social media și situația în care trăim ne ,,obligă,, să pozăm în clupluri fericite când de fapt mulți sunt frustrați și încăpățânați să meargă mai departe chiar dacă relația e toxică. De ce?

     Pentru că, de multe ori  se urmăreste un tipar văzut la alții și de regulă se ajunge ca unele persoane să iubeasca mai mult ideea de relație în sine (perfectă) decât pe celalalt, preferâmd să se complaca în astfel de situații fie din lipsă de incredere în forțele proprii, din complacere sau neasumare.

    Chiar dacă o perioadă lucrurile par să functioneze asa, cu  timpul se    creează multă nemultumire,  frustrare și anxietate.

     Pentru a primi ar trebui să oferi  mai întâi, practic de aici apare și iubirea: dăruind ne creem propria fericire, multumire  și propria viață. Ne eliberam de caruselul emoțional în care dacă nu primim ceea ce ne dorim, sau din frică, încercăm să controlăm totul, iar dacă nu se întâmplă ce am prevăzut, ne retragem la primul obstacol. Controlul vine din frica de a pierde ceva, de a nu se îndeplini  anumite așteptări ale noastre,  care pot fi uneori nerealiste.

 

   ,,Adevarata iubire incepe de acolo de unde tu nu mai astepti nimic in schimb,,

    Antoine de Saint-Exupery

 

youtube

Abonează-te la canalul nostru de Youtube

Ți-am pregătit multe video-uri educative și utile pentru tine.