fbpx
Delia Chifan

Delia Chifan

Psiholog, trainer Persolog, formator și autor

     Ne place să trăim cum ne-am obișnuit, cu situații și contexte care ne-au creeat o zonă de confort din care ieșim cu greu. De aceea imprevizibilul și nesiguranța ne fac mai triști mai apatici  sau anxioși.

      Suntem adepții căilor bătătorite pentru că frica de nou sau necunoscut, ne face să  acceptăm cursul liniar al vieții. Acum după pandemie trăim un sentiment ciudat pentru mulți dintre noi pentru că nu știm încotro ne îndreptăm și ce schimbări apar în viața noastră la nivel social, economic sau sanitar.

      Frica de necunoscut ne-a făcut pe toți egali, reținuți și fără energie. Energia aceea care  făcea să fie pline terasele, mall-urile și toate locurile în  care ne simțeam consumatori convinși, s-a  schimbat brusc și ne-a întors la nivelul  activităților caznice. Am devenit mai reținuți  în multe activități, inclusiv în  cheltuirea banilor de teama nesiguranței, iar acest sentiment s-a așternut în conștientul nostru.

     Mulți bogați ai lumii ne-au spus de-a lungul aniilor că în perioade de criză se nasc cele mai mari oportunități…să fie așa și noi să nu le vedem din cauza trecutului nostru? Acel trecut care ne-a făcut depedenți de stat și fără să fim învățați să ieșim din peisaj pentru a vedea un nou început? Tocmai aici apare zona de confort care ne păcălește constant mintea și ne face să  alegem drumuri sigure sau perioade de așteptare, fără a vedea oportunitățile.

      Ne trezim dimineața iar set up-ul creierului nostru care ne-a format automatizările zilnice, ne spune în fiecare clipă ce să facem, pentru că da, am ajuns să trăim după anumite automatizări și rutine pe care le facem zi de zi,  ani la rând fără să încercăm să ieșim dintr-un anumit tipar.

     Este momentul să facem loc intuiției noastre,  să o lăsăm să ne ajute, care a fost scufundată de task-uri de la job și griji cotidiene…Unde sunt visele noastre sau deciziile asumate,  pe care ne-a fost frică să le acceptăm?

   Vreau să cred  că speranța, pofta de viață, bucuria există nealterate în sufletul nostru, chiar dacă uneori par amortițe de evenimentele prin care am trecut în ultima perioada, generate de această distanțare, acceptată sau nu.

    Este nevoie ca fiecare dintre noi sa constientizeze că adevărata putere se găsește în interiorul fiecăruia  și că resursele cu ajutorul cărora care am depășit alte situații există, fiind nevoie doar să fie descoperite  și accesate.  

 

Singurătatea, boala secolului? De Ilea DanielTrainer Persolog      Din dorința de a mulțumi pe toata lumea (pentru că pe noi nu ne putem mulțumi …
     Nu de putine ori intrăm intr-o relatie cu multe proiectii despre noi in ochii celuilalt dar si cu multe așteptări. Înțelegem ideea de  cuplu …
Ne place să trăim cum ne-am obișnuit, cu situații și contexte care ne-au creeat o zonă de confort din care ieșim cu greu. De aceea …