fbpx

Reziliența cheia fericirii?

Delia Chifan

Delia Chifan

Psiholog, consilier dezvoltare personală și trainer Persolog.

„Știu ce pot și ce nu pot! Am mai trecut prin asta și știu că mă redresez, până la urmă”.

   În termeni plastici putem numi reziliența capacitatea de a te îndoi fără a te rupe, iar în literatura de specialitate este capacitatea psihicului uman de a trece prin evenimente adverse fără a dezvolta o psihopatologie. Pentru că un sistem psihic care nu este în echilibru,  reprezintă un risc din cauza faptului că are mai puțină forță interioară pentru a face față sistemelor adverse.

   În domeniul social și personal prin reziliența se intelege potențialul individului de a înfrunta problemele și provocările vieții, pentru că atunci când  amâni sau eviți problemele,  acestea se transformă într-un bulgăre de zăpadă care tot crește și prin acumulare,  duce inevitabil în frustrare și anxietate.

   Înțelegem că rezilienta este un amalgam de calități specifice ale materialelor- flexibilitatea,adaptabilitatea, maleabilitatea, robustețe și rezistență.

 

   George Kormann, cercetător și sociolog german, spune că un om rezilient poate fi comparat cu un boxer care ajunge la podea, este numărat, se ridică și apoi ȋși schimbă fundamental tactica. 

   În ultimii zeci de ani reziliența a fost considerată un stil de viață care corelată cu inteligența emotională creeaza o calitate care ne face viața mai ușoară.

   Reziliența este capacitatea unui sistem/individ de a reveni la forma inițială după un șoc. Practic omul ar trebui sa fie ca un lichid care ia forma vasului pentru a  se adapta si evolua.

   Punctul comun este ca toți trecem prin evenimente traumatice sau mai puțin fericite dar reacția noastră  la acestea, este cea care face diferenta. 

            Utilizările rezilienței

      În 1995, Emmy E. Werner vorbeşte despre trei utilizări ale rezilienţei: 

  • o bună dezvoltare în ciuda detrimentul pericolului social,
  • păstrarea competenţelor în ciuda stresului continuu
  • recuperarea după o traumă.         

   De aceea este important de știut că ascunderea sau evitarea unei amenințări nu înseamnă reziliența. Rezilența constă în a răspunde eficient și adaptativ din punct de vedere emoțional sau psihic la acea amenințare.

   Totuși ce ii face pe unii mai rezilienți decât alții?

   Oamenii rezilienți nu știu neapărat cum vor trece peste anumite situaţii, dar ei dispun de moduri de reacţionare mai variate, cognitive, emoţionale și sociale pentru a putea să se adapteze și să rămână funcţionali, reprezentand  un atribut al cunoașterii de sine.

   

  Dacă descoperi doar un singur motiv să mergi mai departe, oricare ar fi el, chiar daca ai 10 pentru care să fii ingrijorat,  este esential ca pentru acela  sa găsești capacitatea de a te ridica și  de a căuta modalitați să îl realizezi.

Partea pozitivă este că  și rezilienta ,ca multe alte capacitati poate fii  învatață și dezvoltată , iar prin lărgirea și flexibilizarea perspectivei, cunoscând alți oameni, cu diverse experiente de viața,  învatand de la ei, identificându-ne  punctele slabe și tari , putem cu toții deveni rezilienți.

Lasă un răspuns

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Pozitiv Evolution va folosi informațiile pe care le furnizați pe acest formular pentru a vă contacta și pentru a oferi actualizări și marketing.